Com a principis de juliol de l'any 2012, quan es van observar 43 espècies en dos dies, enguany els dies 3 i 4 d'agost vam organitzar de nou un cap de setmana intensiu de mostreig d'opistobranquis a la Cala de Caials (Cadaqués) amb 2 cursos de formació i 6 immersions programades.
La base d'operacions va tornar a ser el fantàstic equipament que el Parc Natural de Cap de Creus té al Mas Caials, i que va cedir per la prospecció d'opistobranquis. Es va adaptar el garatge com a zona d'immersió i a la sala gran es va improvitzar una aula-laboratori amb projector, taules de treball, lupes i aquaris.
Al llarg del cap de setmana van participar un total de 23 persones en les immersions i els cursos programats, alguns en la opció de formació, és a dir amb teoria i immersió, i d'altres en la opció de prospecció, amb dues immersions. El resultat va ser espectacular, amb 56 espècies d'opistobranquis observades i força rareses!
Dissabte matí
Mentre els 8 inscrits al curs "Biologia i ecologia dels opistobranquis mediterranis" encara havien d'acabar la sessió de teoria, les 8 persones del grup de prospecció ja sortia de l'aigua amb les primeres observacions, entre elles Felimida britoi o Felimida luteorosea. A més en Marc Peralta i en Robert Fernández, els benjamins del GROC amb 14 i 16 anys respectivament, van localitzar la primera raresa del cap de setmana a 1 metre de fondària fent snorkel (amb tub i ulleres): ni més ni menys que Elysia flava! L'aquari instal·lat per facilitar la observació de totes les espècies es començava a omplir...
A la segona immersió, ja amb tots els submarinistes a l'aigua en petits grups, la llista es va ampliar considerablement i ja es van assolir les 38 espècies, entre elles Aeolidiella alderi i Berthella stellata, aquesta darrera trobada de nou per Marc Peralta fent snorkel. Durant les dues immersions es varen recol·lectar algues i diferents substrats per buscar-hi els opistobranquis més petits al laboratori.
Elysia flava Aeolidiella alderi
Dissabte tarda
Després d'un dinar abundant al mateix Mas Caials, va començar la sessió de laboratori, consistent en el què havien de ser tres activitats paral·leles en tres grups:
- Busca de petits opistobranquis entre les algues recol·lectades posant petits fragments en una safata blanca i amb una bona paciència i llum artificial anar remenant...
- Observació de les troballes sota la lupa binocular i presa de fotografies
- Entrada de dades a la pàgina web del GROC
Les observacions van començar a aparèixer al larg de la sessió: un Favorinus branchialis per aquí, una Placida dendritica per allà... Però per sobre de tot van destacar les troballes d'una Runcina capreensis i d'una Philine cf quadrata, dos cefalaspideus molt difícils d'observar mentre es fa immersió a causa de la seva mida minúscula. Les dues es van fotografiar sota la lupa, però inexplicablement es van perdre entre altres mostres, de manera que no es van poder fotografiar al mar...
El què havien de ser 3 activitats paral·leles va acabar sent un caos on tothom va fer el què li va agradar més i, òbviament, gairebé ningú va anotar les observacions a la pissarra i encara menys passar les dades a l'ordinador... Per aquesta raó al final de la tarda es va fer una sessió plenària per entrar conjunament les observacions a la base de dades online del GROC.
Dissabte nit
La nit del dissabte va ser una festassa... d'opistobranquis!! Durant la immersió nocturna es van observar poques espècies, però el percentatge de rareses va ser molt alt: una Doris ocelligera (primer observació per tothom!), quatre Haminoea hydatis, dues Polycera elegans, dues Aegires leuckarti i un Doto molt estrany de color negre i blanc encara pendent d'identificar. Amb aquestes i altres observacions es van afegir 8 espècies noves a la llista, assolint les 46, tres més que el rècord de l'any 2012 només el primer dia...
Alguns havien sopat abans de la immersió, altres ho van fer després, però en general tothom va anar a dormir rebentat i alhora satisfet dels grans resultats de la jornada.
Diumenge matí
Com si del dia de la marmota es tractés, el grup de formació encara estava assistint a la sessió "Identificació dels opistobranquis mediterranis" quan el grup de prospecció va irrumpir al laboratori amb més troballes noves: Flabellina babai, Cuthona genovae, Berghia coerulescens, Trapania maculata... En sumem 52 i seguim!
La segona immersió, ja amb tota l'artilleria, va portar una nova raresa que es va identificar a posteriori, amb la fotografia: Trapania cf hispalensis! La observació està encara pendent de validació, però la manca de línies clares de color blanc ho fan pensar... A més, també va sortir Tylodina perversa i Cuthona sp. 1: 55 espècies!
Diumenge tarda
El dimenge a la tarda hi havia dues activitats paral·leles: una segona sessió de laboratori com la del dia anterior o fer una darrera immersió, la 6ª del cap de setmana! Ja sigui per la dificultat d'obtenir noves espècies o pel cansament acumulat, ni en la immersió ni al laboratori van aparèixer espècies noves. No obstant, es va trobar un tercer exemplar de Polycera elegans entre les algues. I de fet, quan ja gairebé tothom havia marxat, es va localitzar l'espècie 56: una Spurilla neapolitana a menys de mig metre de fondària fent un darrer bany a la platgeta de la Cala de Caials.
Es poden veure més fotografies en aquest enllaç.
En resum: cap setmana intens, ple dede feina voluntària, productiu en resultats amb noves espècies pel Parc Natural i molt satisfactori tant pels participants com pel GROC.
Un agraïment a tots els que hi van prendre part i al Parc Natural de Cap de Creus per la cessió de l'equipament de Mas Caials.
L'any que ve, més!
GROC
Annex: Llistat d'espècies observades
1 Aegires leuckarti
2 Aeolidiella alderi
3 Aplysia parvula
4 Berghia coerulescens
5 Berthella stellata
6 Berthella plumula
7 Bosellia mimetica
8 Calmella cavolini
9 Caloria elegans
10 Cratena peregrina
11 Cuthona caerulea
12 Cuthona genovae
13 Cuthona sp1
14 Dendrodoris limbata
15 Diaphorodoris luteocincta
16 Diaphorodoris papillata
17 Dondice banyulensis
18 Doris cf ocelligera
19 Doto floridicola
20 Elysia flava
21 Elysia gordanae
22 Elysia timida
23 Elysia viridis
24 Facelina rubrovittata
25 Facelinopsis marioni
26 Favorinus branchialis
27 Felimare fontandraui
28 Felimare orsinii
29 Felimare picta
30 Felimare tricolor
31 Felimare villafranca
32 Felimida britoi
33 Felimida krohni
34 Felimida luteorosea
35 Flabellina affinis
36 Flabellina babai
37 Flabellina pedata
38 Haminoea hydatis
39 Janolus cristatus
40 Limacia clavigera
41 Marionia blanvillea
42 Peltodoris atromaculata
43 Philine cf quadrata
44 Placida dendritica
45 Platydoris argo (posta)
46 Polycera elegans
47 Polycera quadrilineata
48 Runcina capreensis
49 Spurilla neapolitana
50 Thuridilla hopei
51 Trapania cf hispalensis
52 Trapania lineata
53 Trapania maculata
54 Tritonia nilsodhneri
55 Tritonia striata
56 Tylodina perversa
(57) Doto blanc i negre pendent d'identificar (Nota 6/9/2013: Doto pygmaea)